HİBRİT OTOMOBİL NEDİR?

hibrit nedir? hibrit otomobiller nasıl çalışır?

Otomotiv endüstrisi her geçen gün kullanıcı deneyimini kolaylaştıran akıllı sürüş sistemleri ile ilgili teknolojiler geliştiriyor. Yapay zeka uygulamaları ve güvenli sürüş sistemleri ile donanan otomobiller, sürücülere eskisinden daha keyifli ve daha güvenli bir sürüş deneyimi sunuyor. Tüm bunların yanında üreticiler alternatif yakıt kullanımıyla ilgili geliştirdiği yeni motor tiplerini de sürücülerin kullanımına sunuyor. Bu sayede daha verimli yakıt ekonomisi, fosil yakıtların kullanımının azaltılması ve bunların çevreye verdiği zararları en aza indirmek amaçlanıyor.

Bu yeni teknolojilerden birini de hibrit sistemler oluşturuyor. Son yıllarda popülaritesi sürekli artan hibrit otomobiller elektrikli ve içten yanmalı benzinli olmak üzere iki farklı motora sahip. Söz konusu iki motorun birbiriyle uyum içinde çalıştığı bu melez sistem hakkındaki tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Hibrit otomobiller nasıl çalışır?

Temelde çok basit bir çalışma prensibine sahip olan hibrit otomobillerde biri benzinli biri elektrikli olmak üzere iki farklı motor bulunuyor. Birbiriyle etkileşimli olarak çalışan bu motorlar arasındaki ilişki otomatik bir sürüş sistemi tarafından kontrol ediliyor. Bu sayede sürücülere daha konforlu bir sürüş deneyimi sunan hibrit otomobillerin güç aktarımı ise otomatik şanzımanlarla destekleniyor.

Hibrit otomobillerin nasıl çalıştığını anlayabilmek için geleneksel otomobillerden farklı olarak sahip olduğu elektrikli motora odaklanmak gerekiyor. Hibritler otomobillerdeki elektrikli motor, ihtiyacı olan enerjiyi pillerde depolayan bir sisteme sahip. Bu motorun bataryaları, normal elektrikli otomobillerde olduğu gibi harici bir enerji kaynağı tarafından şarj edilmiyor. Boşalan bataryaları şarj etmek için rejeneratif fren sistemi ve içten yanmalı motordan yardım alınıyor.

Rejeneratif fren sistemi, hibrit otomobillerin en önemli özelliklerinin başında geliyor. Bu teknoloji sayesinde frene basıldığında açığa çıkan enerji elektrikli motor tarafından kullanılmak üzere hibrit bataryalarında toplanıyor. Sürüş sırasında dahi şarj edilebilen elektrikli motorun bu özelliği yakıt tüketiminde de önemli avantajlar sunuyor. Özellikle dur-kalk trafiğinin hakim olduğu sürüşlerde bu otomobillerden etkili bir yakıt performansı almak mümkün.

Hibrit otomobillerdeki elektrikli ve benzinli motorlar arasında belirli bir hiyerarşi bulunuyor. Örneğin elektrikli motor yalnızca yakıtın en çok tüketildiği kalkış anında ve düşük hızlı sürüşlerde devreye giriyor. Hibrit otomobillerin yüksek torkla performans gösteren elektrikli motorları sayesinde benzinli veya dizel bir otomobile göre daha seri bir kalkış yapmak mümkün. Yüksek hızlara çıkıldığında ise benzinli motor devreye girerek elektrikli motor devre dışı kalıyor. Bu sırada boşalan elektrik bataryaları benzinli motor tarafından şarj ediliyor.

Hibrit otomobil teknolojisinin avantajları nelerdir?

Henüz yeni bir teknolojiye sahip olması sürücülerin hibrit otomobillere tereddütle yaklaşmasına neden olabiliyor. Ancak geleneksel dizel ve benzinli motorlara iyi bir alternatif olarak geliştirilen hibrit teknolojisi, satış değerlerinin yüksek olması ve maliyetli bakım giderleri gibi dezavantajlara sahip olsa da sürücülere birçok konuda ayrıcalıklar sunuyor. Elektrikli ve benzinli motorların dezavantajlarını en aza indiren hibrit otomobiller hem iyi bir yakıt ekonomisine hem de etkili bir şehir içi performansına sahip. İşte hibrit otomobillerin öne çıkan bazı avantajları:

  • Düşük yakıt tüketimi

Hibrit otomobillerin yakıt tüketiminde sağladığı avantajlar en belirgin özelliklerinin başında geliyor. Birçok hibrit otomobil saatte 50 km’ye varan hızlara elektrikli motorlarını kullanarak ulaştığı için yakıt ekonomisinde önemli bir tasarruf sağlıyor. Hibritlerin elektrikli motorları düşük hızlarda devrede olduğu için özellikle trafiğin yoğun olduğu dur-kalk sürüşlerinde önemli bir yakıt tasarrufu avantajı sunuyor.

  • Düşük gaz salınımı

Hibrit otomobiller çalışma prensibi gereği benzinli motoru sürüşün her aşamasında kullanmıyor ve dolayısıyla daha az yakıt tüketilmesini sağlıyor. Daha az fosil yakıt tüketimi daha az zehirli gaz salınımı anlamına geldiği için hibritlerin daha çevreci olduğunu söylemek mümkün.

  • Anlık tork ve yüksek performans

Hibrit otomobillerin en büyük başarılarından biri de sürücülere sunduğu yüksek performans. Hibrit otomobillerin elektrikli motoru sayesinde kalkış anından itibaren mümkün olan en yüksek torku almak mümkün. Bu otomobiller, sürücüleri motorun boğulması gibi sorunlarla baş başa bırakmadan rakiplerinden daha etkili bir kalkış performansı sunuyor. Öte yandan gürültüsüz ve performans kaybına neden olmayan vites geçişleri de hibrit otomobillerin avantajları arasında bulunuyor.