Otomobiller sürücü ve yolcuların can güvenliğini doğrudan ilgilendiren birçok sisteme sahip. Bunlardan birini de lastikler oluşturuyor. Otomobillerin zeminle temasını sağlayan son nokta oldukları için hayati bir öneme sahip olan lastikler sürüş performansı, konfor ve güvenli yolculuğu doğrudan etkiliyor. İdeal basınç seviyesine sahip olmayan lastiklerin sebep olduğu birçok problem bulunuyor. Düşük basınca sahip lastikler yakıt tüketimini artırıyor ve lastiklerin daha çabuk yıpranmasına neden oluyor. Öte yandan, eğer bir lastik gereğinden fazla havayla doluysa kolayca patlayabiliyor veya frenleme esnasında kötü performans gösteriyor.
Siz lastiklerinize hava basmış olsanız da lastikler yıl içinde 3 ila 9 psi arasında basınç kaybına uğruyor. Kimi zaman sürücüler tarafından geç fark edilen bu durumu telafi etmek için modern otomobillerin hemen hepsinde lastik basınç sistemleri kullanılıyor. Avrupa Birliği’nde 2014’ten bu yana bir zorunluluk haline gelen lastik basınç sistemi elektronik bir çalışma sistemine sahip. BMW otomobillerinde de bulunan ve iDrive sistemi üzerinden kontrol edilen lastik basınç sisteminin nasıl çalıştığını ve nasıl kullanıldığını merak ediyorsanız tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.
Lastik basınç sistemi nasıl çalışır?
Lastik basınç sistemleri dolaylı ve doğrudan olmak üzere iki farklı çeşide sahip. Dolaylı lastik basınç sistemlerinin çalışma prensibi lastikler arasındaki basınç farkından kaynaklanan tekerlek dönme sayısı farklarına dayanıyor. Özetlemek gerekirse, düşük lastik basıncına sahip tekerleklerin diğerlerinden daha fazla tur attığını algılayan sistem, sürücüye uyarı veriyor. Daha basit bir mekanizmaya sahip olan bu basınç izleme sistemi daha ucuz ve daha kolay monte ediliyor.
Diğer lastik basınç sistemi ise BMW’nin de tüm otomobillerinde kullandığı doğrudan lastik basınç sistemi. Bu sistemde dört lastiğin her birinde bulunan lastik basıncı izleme sensörleri kullanılıyor. Basınç verileri kablosuz olarak merkezi bir alıcı üniteye aktarılıyor. Bu ünite elde ettiği verileri yorumlayarak bilgileri sürücüye iletiyor. Modern BMW’lerde lastik basınç sisteminin uyarılarını iDrive’ın bilgisayar ekranında görmek mümkün. Eski model BMW otomobillerinde lastik basınç sistemi gösterge panelindeki at nalına benzeyen sembol tarafından temsil ediliyor.
Lastik basınç sistemi nasıl kullanılır?
Lastik basınç uyarı sistemi hemen her otomobilde aynı şekilde kullanılıyor. Metal supaplar ile jant içine yerleştirilen uyarı sensörleri ani basınç değişimlerini kablosuz bir sistem ile araç bilgisayarına yansıtıyor. Kablosuz bağlantıyı kesintisiz bir şekilde sağlama görevi bulunan bu sensörler minimum on yıllık ömre sahip piller ile çalışıyor. Lastik basınç sistemleri, otomobiller genellikle 20 km/sa hıza ulaştıktan sonra veri göndermeye başlıyor.
Lastik basınç sistemleriyle ilgili merak edilenlerden bir diğeri de nasıl sıfırlanacağı konusu. Lastik basınç sistemi nasıl sıfırlanır diye düşünüyorsanız daha önce sistemle ilgili problem yaşamış olmanız mümkün. Lastiklerinizi ideal basınç seviyesine ulaştırdıktan sonra hala ikaz ışığının yandığını görüyorsanız aracı bir süre daha kullanmanız gerekebilir. Böylelikle sensörler ideal seviyenin varlığını algılayarak ikaz ışığının sönmesini sağlar. Buna rağmen uyarı ışığı yanmaya devam ediyorsa lastik basınç sistemini sıfırlamanız gerekebilir.
BMW otomobillerde iDrive sistemini kullanarak lastik basınç sistemini kolaylıkla sıfırlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle MENU düğmesine basarak araç ekranına geçiş yapmanız gerekiyor. Daha sonra kontrol kumandasını kullanarak ARAÇ BİLGİLERİ menüsüne girmelisiniz. Ardından ARAÇ DURUMU sekmesine, oradan da LASTİK HAVA BASINCINI ONAYLA seçeneğine ilerlemelisiniz. Son olarak LASTİK BASINÇ AYARINI YAPIN komutunu aktifleştirerek lastik basınç sisteminizi sıfırlayabilirsiniz. Her lastik hava basınç kontrolü yapıldıktan ve lastikler değiştirildikten sonra lastik basınç referans değerlerini sıfırlamanız gerekiyor. Bu sayede sensörlerin en verimli şekilde çalıştığından emin olabilirsiniz.