BMW OTOMOBİLLERİNİN SİLECEKLERİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

BMW silecekleri silecekleri nasıl değiştirilir?

Söz konusu otomobillerdeki güvenlik sistemleri olunca cam silecekleri neredeyse hiçbir sürücünün aklına gelmeyecek kadar küçük bir detayı oluşturuyor. Her otomobil farklı silecek mekanizmasına sahip olduğu için aracınız için en uygun yöntemin hangisi olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bazı otomobillerin silecek iskeletleri kanca bağlantılı iken bazılarında mandallı kollar bulunabiliyor. BMW otomobillerinde genellikle kanca bağlantılı silecek mekanizmaları bulunuyor.

Öte yandan sileceklerin nasıl değiştirildiği konusuna gelmeden önce hangi sıklıkla değiştirilmesi gerektiğini bilmekte fayda var. Bol yağış alan bir iklimde yaşayan sürücülerin her 6 ayda bir silecek lastiklerini kontrol edip değiştirmesi gerekiyor. Ek olarak ön camı sessizce temizlemek yerine sileceklerde herhangi bir titreme veya rahatsız edici bir gürültü mevcutsa da değiştirilme vakti gelmiş demektir.

BMW otomobillerinin sileceklerini değiştirirken nelere dikkat edilmeli?

BMW otomobillerinin silecek lastiklerini değiştirmek hemen herkesin yapabileceği kadar basit bir iş. Silecek değişimi silecekleri camdan ayırmak, yeni lastikleri takmak ve silecekleri cama yerleştirmek gibi üç basit adımdan oluşuyor. İşte üç adımda silecek değişimi:

  • Silecekleri camdan ayırın.

Çoğu durumda silecek iskeleti lastik değişimini engelleyecek şekilde kaput kenarının altında kalabiliyor. Bu durumda sileceklere kuvvet uygulayarak dik konuma getirmeyi düşünebilirsiniz; ancak bunun yanlış bir uygulama olduğunu belirtmekte fayda var. Eski model BMW sileceklerini camdan ayırma işlemini kolaylaştırmak için aracın kontağını açarak bir süre çalıştırmanız gerekiyor. Lastikler ön camı temizlerken hızlıca kontağı kapatarak sileceklerin cama dik konumda durmasını sağlayabilirsiniz. Çoğu yeni model BMW otomobillerinde silecekleri dikey konuma getirmek için aracın kontağını açıp kapattıktan sonra direksiyonun yanındaki silecek kolunu bir süre yukarı doğru kaldırmanız yeterli. Bu işlem ile silecekleri bakım moduna alarak cama dikey bir konum almalarını sağlayabilirsiniz.

  • Silecek lastiklerini iskeletten ayırın.

Silecek kollarını rahatlıkla çalışabileceğiniz bir yüksekliğe kaldırdıktan sonra lastiği iskeletten ayırmaya yarayan kanca tırnaklarını çekmeniz gerekiyor. Yıpranmış silecekleri iskeletten ayırdıktan sonra yeni silecek lastiklerini kolaylıkla takabilirsiniz. Bu aşamada lastiklerin yerine oturduğunu anlamak için klik sesi duymanız gerekiyor.

  • Silecekleri ön cama yerleştirin.

Silecek kolu ile lastikleri bir arada tutan tırnakları tekrar kapattıktan sonra silecekleri kaldırdığınız gibi ön camın üzerine yerleştirebilirsiniz. Değişim işleminin ardından kontağı tekrar açarak silecek kollarının eski konumuna gelmesini sağlayabilirsiniz.

BMW silecek değişimiyle ilgili bilinmesi gerekenler

BMW sileceklerini değiştirirken dikkat edilmesi gereken birkaç detay daha mevcut. Öncelikle kullanacağınız yeni sileceklerin orijinal olduğundan mutlaka emin olmalısınız. Bu sayede kalitesiz lastiklerin ön camınıza zarar vermesini önleyeceğiniz gibi daha uzun ömürlü bir kullanım da elde edebilirsiniz.

Önemle yaklaşılması gereken bir diğer konu da silecek lastiklerinin yönü ve doğrultusu. Sürücü tarafındaki silecek lastiğinin boyutu genellikle yolcu tarafındakinden daha uzun olduğu için değişim sırasında herhangi bir karışıklık yapmamanız gerekiyor. BMW otomobillerindeki silecek lastikleri birbirinden farklı boyutlara sahip. Örneğin BMW 5 serisinin sürücü tarafındaki silecek lastiği uzunluğu 65 cm iken yolcu tarafındaki silecek lastiğinin uzunluğu 45 cm. BMW’nin hatchback ve SUV modellerinde ön camın yanı sıra bir de arka cam silecekleri bulunuyor. Arka cam sileceklerinin boyutu ise genellikle 28 ila 30 cm arasında değişiyor.

BMW otomobillerinin arka cam silecekleri nasıl değiştirilir?

BMW’nin birçok serisinde yer alan hatchback modeller ve X5, X6 gibi SUV modellerinde arka cam sileceklerine rastlamak mümkün. Arka cam silecekleri toz ve toprağa daha fazla maruz kaldığı için ön cam sileceklerinden daha çabuk yıpranıyor. Arka cam sileceklerini değiştirmek için ön camdaki işlemlerin aynılarını tekrarlamanız yeterli. Genellikle kanca tipi olan bu silecekleri camdan ayırmak için elinizde hafif bir kuvvet uygulayarak çekmeniz gerekiyor. Ardından eski sileceği kancadan ayırarak yeni silecekleri klik sesini duyana kadar yuvaya doğru itmeniz gerekiyor.